Cum se calculează pensia părinților care au avut concediu pentru creșterea copilului?

Toate persoanele asigurate care au beneficiat de concediu pentru îngrijirea copilului până la data de 1 aprilie 2001 au parte de vechime în muncă și stagiu de cotizare contributiv, după cum transmite Casa Județeană de Pensii Sălaj. De asemenea, perioada în care persoanele asigurate au avut parte de concediu pentru creșterea copilului, implicit indemnizația de asigurări sociale, în perioada 1 aprilie 2001 și până la 1 ianuarie 2006, reprezintă stagiu de cotizare asimilat. Mai mult, acesta nu este luat în vedere la determinarea stagiului minim de cotizare contributiv și a stagiului complet de cotizare necesar pentru a fi acordate drepturile la pensie sau punctelor de stabilitate.

Cât despre perioada în care părinții au avut parte de acest concediu după 1 ianuarie 2006, pentru care nu au fost datorate contribuții de asigurări sociale, reprezintă un stagiu de cotizare asimilat care prin excepție este luat la calculul stagiului minim de cotizare contributiv și al stagiului complet de cotizare necesar pentru a avea parte de pensie. Mai mult, nu este luat în vedere la acordarea punctelor de stabilitate.

Casa Județeană a transmis și un exemplu. O persoană, femeie, născută la data de 01.07.1963, se înscrie la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 51, la data de 01.01.2025, pe baza următoarelor elemente: stagiul total de cotizare realizat de aceasta este de 34 ani. În toți acești ani se regăsesc:

– 30 ani 6 luni în condiții normale de muncă (stagiu contributiv).

– 1 an concediu creștere copil anterior 01.04.2001, în condiții normale de muncă (stagiu contributiv).

– 6 luni indemnizația de asigurări sociale (concediu pentru creșterea copilului) în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 (stagiu asimilat).

–  2 ani concediu pentru creșterea copilului, ulterior datei de 01.01.2006 (stagiu asimilat).

Stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut de Anexa nr. 5 la lege, necesar în vederea reducerii vârstei standard de pensionare cu 1 an pentru 2 copii, este de 33 ani 3 luni. Mai mult, stagiul de cotizare contributiv realizat în vederea deschiderii dreptului la pensie (art. 47 alin. 4) din lege este de 33 ani 6 luni, 31 ani 6 luni în condiții normale de muncă + 2 ani concediu creștere copil. Totalul stagiului de cotizare contributiv în funcție de care se acordă puncte pentru stabilitate este de 31 ani 6 luni. Perioadele de concediu pentru creșterea copilului și indemnizația de asigurări sociale sunt excluse deoarece sunt perioade asimilate.

One Thought to “Cum se calculează pensia părinților care au avut concediu pentru creșterea copilului?”

  1. […] în vedere la determinarea stagiului minim de cotizare contributiv și a… Articolul Cum se calculează pensia părinților care au avut concediu pentru creșterea copilului? apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment